Levain - Vetesurdeg
Starta en surdeg
-
Dag 1
Blanda 2 ½ dl siktat spelt med 2 dl vatten och 1 msk honung i en burk med lock, låt stå varmt (30 -35º) i ett dygn.
-
Dag 2
Rör om i burken och låt allt stå varmt i ett dygn till.
-
Dag 3
Tillsätt 1 dl vatten och ½ dl siktad spelt. Ställ burken varmt ytterligare ett dygn till.
-
Dag 4
Tillsätt 1 dl vatten och ½ dl siktat spelt. Låt stå ett dygn till.
-
Dag 5
Nu bör grundsurdegen vara klar, den ska doftta friskt och lite syrligt.
Det här bli circa 600g surdeg.
O.B.S Överbliven surdeg kan ställas i kylen och “matas” med 2 msk siktad spelt per vecka när den inte används.
Ingredienser
- 5½ dl vatten
- 100g rågmjöl
- 875g siktat spelt
- 300g Levain
- 5g jäst vid kalljäsning alt. 12g vid normaljäsning
- 25g salt
- ½ dl vatten
Utförande
Blanda alla ingredienser förutom salt och ½ dl vatten. Kör degen på låg hastighet i en köksassistent i ca 13 minuter och öka sedan hastigheten i 4 minuter. Tillsätt saltet och vattnet och kör ytterligare ca 3 minuter.
Slå upp degen på mjölat bakbord och låt den vila i 2 timmar i rumstemperatur.
Dela degen i två eller låt den vara i ett stycke, lägg i väl mjölade jäskorgar.
Låt degen efterjäsa i rumstemperatur 1½- 2 timmar eller över natten i kylskåp. Sätt ugnen på 270º
Stjälp upp jäskorgarna, skåra brödet och lägg in den på den förvärmda stenen in i ugnen.
Dra ner värmen till 230º, stänk/ spraya gärna lite vatten i ugnen för extra krispig yta.
Grädda i 30 min eller tills brödet fått en fin gyllenbrun färg.
Njut av en skiva när brödet svalnat!