Annikas grötbröd

Om man vill göra brödkakor, bör degen göras lite fastare med mer speltsikt. Räcker till ca 16 brödkakor. Prova att variera förhållandet mellan mjölsorterna för att få ett ljusare/fluffigare eller mörkare/stadigare bröd. Lycka till!

Ingredienser

  • 100 g jäst
  • ½ l mjölk
  • ½ l vatten
  • 2 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
  • 1½ dl ljus brödsirap
  • 4 tsk salt
  • 1 påse anis
  • 1 påse fänkål
  • 1 påse malt pomeransskal
  • 3 dl kokt havregrynsgröt
  • 3 dl råg fullkornsmjöl
  • 3 dl fullkornspelt
  • 16-18 dl speltsikt

Utförande

  1. Värm degvätskan till 37°C.
  2. Smula ner jästen. Tillsätt salt, kryddor, gröt, sirap och olja.
  3. Blanda.
  4. Tillsätt mjölerna och arbeta degen 10 min i maskin.
  5. Degen ska börja släppa från kanterna men ändå kännas kladdig.
  6. Låt jäsa övertäckt i 45 min.
  7. Fördela degen i 6 brödformar.
  8. Låt jäsa övertäckta i 45 min.
  9. Iugnen 225°C, gärna varmluft i 45 min.