Levene Kvarn

Här är basen för våra flesta produkter. Levene kvarn och mjölnare Hans Harvigsson började glatt mala Wästgötarnas mjöl när vi startade 2003. Här tillverkas siktat och fullkornsmjöl av spelt, lantvete och råg. Här görs även krossprodukter och hel kärna. I anslutning till kvarnen finns ett komplett lager med allt från rågmjöl och speltmannagryn till hel kärna av svedjeråg, nakenkorn och emmer. Kvarnen har drivits av familjen Harvigsson sedan 19??. Här finns dubbla valskvarnar och siktar. En skalmaskin till spelt och emmer möter dig strax innanför entrédörren. Vår och höst har mjölnaren några hektiska veckor när hundratals ton med utsäde ska rensas och behandlas. Här tillverkas en hel del djurfoder, och kvarnen har även ett eget sortiment med vetemjöl och rågsikt. Varenda tisdag samlas några tappra Wästgötar här och packar veckans produkter. Vill du komma och hälsa på passar tisdagsförmiddagar bra. Härifrån skickas även alla bagarboxar.

Tuns Elektriska Kvarn

Endast ett par kilometer västerut från tre av oss "Wästgötar" ligger Tuns Elektriska Kvarn. Kvarnen byggdes 1912 och mjölnare Tommy Johansson köpte kvarnen 1980 och är tredje ägaren av den. Här rensas utsäde till vår och höstsådd och det tillverkas en del djurfoder tex. krossning av åkerbönor. Mjölnaren mal också sitt egna vetemjöl till butiker i närområdet. När tillfälle ges tar han sin vagn till någon marknad och säljer sitt tunnbröd. Sedan 2011 mals en del av Wästgötarnas sortiment i kvarnen. Mjölnare Tommy Johansson håller reda på våra datum och leverantörstämplar när han packar o stämplar våra mjölpåsar och säckar. Någon av oss bönder svänger sen förbi,lastar och levererar till butik o bageri.

Forsane Kvarn

Alldeles intill Frändeforsån ligger Forsane kvarn o såg. Här kommer all kraft till kvarn o såg från det egna vattenkraftverket. Mer närproducerat kan det knappast bli. Här har man "alltid" utnyttjat kraften från vattnet men nuvarande kvarn byggdes i slutet av 1800-talet. 1969 övertog Reimer Salbom verksamheten efter sin far Einar som köpte kvarn o såg 1969 efter att han först arrenderat dem i 30 år. Reimer har många strängar på sin lyra, såg, kvarn, bussbolag och vattenkraftverk som ska skötas. Liksom på alla mindre kvarnar så minskar mal/krossning av djurfoder i takt med storleksrationaliseringen och nu finns bara en kobonde kvar här som kund. På tidig vår och höst kommer dock bönderna med sin spannmål för att få det rensat till utsäde och då är det full aktivitet. För kvarnverksamheten "basar" mjölnare Börje Berg. Han började arbeta i kvarnen 1970 och är en mästare på att se och känna på mjölet så att rätt kvalitet tas fram. Här tar Börje fram mjöl av Spelt,Råg och Lantvete till Wästgötarna för vidare leverans till Bohuslän - Dalområdet. En och annan entusiastisk kund tittar också in till Börje i kvarnen för direktköp.

Skottlanda Kvarn

I närheten av Wästgötarnas nordligaste medlem ligger Skottlanda kvarn. Detta är också den senaste kvarnen vi startat samarbete med. Eftersom vi helst vill använda så lokala kvarnar som möjligt är vi glada att Hans-Olof och Emil Pettersson nu kan mala en del av Wästgötarnas Lantvete. Kvarnen byggdes 1929 och har drivits av familjen Pettersson sedan starten. Då var verksamheten mest att mala foder åt traktens bönder. Idag omfattas verksamheten av utsädesrensning, sågning av timmer och försäljning av foder, utsäde och andra "bra att ha saker" för lantbruk.