Dinkelkanelbullar

Blir ca 40 stora fina bullar.

När man bakar kenelbullar av dinkelmjöl bör degen vara lite lösare än den är med vanligt vetemjöl. Dinkelmjölet suger till sig mer degvätska. Därför passar det bra att grädda bullarna i formar.

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1,75 dl socker
  • 2 ägg
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 18-19 dl siktat speltmjöl

Fyllning:

  • 2 msk smält smör
  • 1 dl socker
  • 1-2 msk kanel

Utförande

  1. Smält smöret.

  2. Tillsätt mjölken och värm till 37°C.

  3. Rör ut jästen i lite av degspadet.

  4. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och ägg.

  5. Blanda ut bakpulvret i lite av mjölet, tillsätt det och det mesta av resterande mjöl.

  6. Arbeta ihop till en smidig deg.

  7. Jäs övertäckt i 45-60 min.

  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ur gasbubblorna från jäsningen.

  9. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

  10. Bred ut tunt med smält smör över kakan och strö på socker och kanel.

  11. Rulla ihop till en rulle ca 5 cm tjock. Skär 2,5 cm tjocka bullar och lägg i pappersformar.

  12. Jäs övertäckta till knappt dubbel storlek, ca 30 min.

  13. Pensla med uppvispat ägg och strö ev på pärlsocker.

  14. Grädda i mitten av ugnen i 225-250°C i 8-10 min.

  15. Låt svalna på galler under bakduk.