Surdegsbröd

Blir 4 limpor.
Spara en matsked av surdegen till nästa bak!

Triticum spelta
Rör om i surdegen!

Ingredienser

  • Surdeg:
      Blanda 0,5 hg fullkornsmjöl av råg, gärna svedjeråg med 0,5 dl vatten.
      Låt stå i 3 dygn i 28°C övertäckt med plast.
      Rör om då och då!
      Blanda i ytterligare 4 hg rågmjöl och 4 dl vatten.
      Låt stå i ett dygn till i 28°C. - Klart!

  • 5 dl vatten
  • 5 dl öl
  • 50 g jäst
  • 1 dl rapsolja
  • 1 kg siktat speltmjöl
  • 500 g lantvete
  • 300 g fullkornsmjöl av råg, svedjeråg eller nakenkorn
  • en sats surdeg
  • 40 g salt
  • 25 g kummin (hel)


Utförande

  1. Lös upp jästen i vattnet och ölet som ska vara rumsvarmt (20°C).

  2. Tillsätt ca hälften av mjölet, därefter alla övriga ingredienser utom saltet, sist resten av mjölet.

  3. Arbeta till en smidig deg, ca 8 min i maskin. Blanda i saltet de sista 2 minuterna.

  4. Låt degen jäsa 3 timmar i rumstemperatur, arbeta ner den en gång efter halva jästiden.

  5. Knåda degen på bakbord och forma till 4 limpor. Lägg i avlånga formar eller i långpanna.

  6. Låt jäsa under plast i ca 1 timma.

  7. Pensla med ägg, strö på grovsalt och kummin och gör 1 cm djupa snitt med vass kniv eller rakblad.

  8. Grädda i 250°C i 5 min. Sänk till 200°C och grädda klart i 45-50 min.

  9. Låt kallna på bakgaller under handduk.