Wästgötska hällbröd

Blir ca 50 st.

Fantastiskt goda portionsbröd.
Passar till frukost, mellanmål eller utflykt.

Ingredienser

  • 3 dl nakenkornflingor - eller flingor av nakenhavre, svedjeråg eller vad du gillar.
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl honung
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • 5 dl vatten
  • 100 g jäst
  • 14-15 dl siktat speltmjöl
  • 5 dl lantvetemjöl, gärna Öland, Jacoby eller Dala.
  • 10 dl fullkornsmjöl av tex nakenhavre, nakenkorn eller råg.
    (blanda eller välj en av mjölerna)

Utförande

  1. Koka en gröt av grynen och mjölken.
    Blanda i honung, salt och smör.
    När smöret smält, späd med vattnet till 37°.

  2. Rör ut jästen i gröten och tillsätt det mesta av mjölet.
    Arbeta mycket väl, upp till 10 min i maskin.
    Tillsätt ev mer mjöl, degen skall precis börja släppa bunkens kanter.

  3. Låt jäsa till dubbel storlek. ca 1 tim.

  4. Knåda degen omsorgsfullt på väl mjölat bakbord.
    Kavla ut till 4-5 mm tjocklek.
    Tag ut kakor med runt mått ca 15 cm.

  5. Nagga och låt jäsa på plåt ca 20 min.

  6. Grädda ca 6 min i 275° i ugnens övre del.
    Låt svalna under bakduk.

    Det går också bra att göra 20-25 st tekakor av degen.
    Grädda dem några minuter längre i ca 225°.