Mjukt tunnbröd

Ett mjukt och smidigt tunnbröd, som passar lika bra med bara smör och ost, som till en lyxig renklämma.

Ingredienser

  • 1 l mjölk
  • 300 g smör
  • 100 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1,3 kg siktat speltmjöl
  • 500 g fullkornspelt

Utförande

  1. Smält smöret, värm mjölken till 37°.
  2. Rör ut jästen, blanda i mjölet, saltet och hjorthornssaltet. Spar lite mjöl till utbakningen.
  3. Låt jäsa omkring 30 min.
  4. Arbeta degen och gör små bullar som får jäsa några minuter.
  5. Kavlas ut tunt med kruskavel allt eftersom de gräddas i 250° ugn, några minuter tills de får fin färg. Låt en plåt stå inne i ugnen hela tiden och lägg in och ta ut kakorna med brödspade på den, annars kan ugnsvärmen sjunka för mycket.
  6. Lycka till!